Wij zijn Hemelvaartsdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur

Het ontstaan van de beeldentuin

Kirsten Bosch Gardens, Zuid Afrika, 1999. Het was aan de voet van de tafelberg in een prachtige beeldentuin waar Cor en Yvonne van de Rijt verliefd werden op de Afrikaanse kunst.

Na deze prachtige reis keerden zij weer terug naar Nederland en kwamen daar tot de ontdekking dat deze kunst in Nederland nog helemaal niet zo bekend was. De twee gingen daarom op zoek naar Nederlanders die meer van deze kunst afwisten. Zo kwamen ze uit bij een ouder echtpaar dat al langer handel dreef met Zimbabwe, echter wilden ze gezien hun leeftijd hiermee stoppen. Het echtpaar bood Cor en Yvonne de kans om alles te leren over Zimbabwe en namen ze ook mee op reis door Zimbabwe.

Zimbabwe, het land waar alle stenen beelden uit Zuid Afrika vandaan komen. Dit komt door de steensoort die te vinden is in de Great Dyke, een mijn die Zimbabwe doorkruist. Cor en Yvonne kwamen vol enthousiasme terug uit het mooie Zimbabwe, dat naast kunst, natuur en veel lieve mensen helaas ook veel armoede kent.
Dit inspireerde Yvonne en Cor ertoe dat ze de kunst rechtstreeks bij de kunstenaars zelf aankochten en niet via een tussenpersoon. Dit was het begin van een jaarlijks terugkerende reis naar Zimbabwe om daar de beelden te kopen.De beeldentuin, wat als hobby begon, groeide uit tot een mooie en unieke plek met een ruime collectie beelden. Een rustgevende plek waar workshops gegeven werden en waar diverse Zimbabwaanse kunstenaars de gelegenheid hebben eigen kunst te promoten en meer te leren over de Nederlandse cultuur.

Als Yvonne in oktober 2010 overlijdt verdwijnt daarmee ook de stuwende kracht achter de workshops. Yvonne zorgde voor veel gezelligheid en zette zich keer op keer in om iedereen een prachtige dag te bezorgen. 
 
Na het overlijden van Yvonne ging Cor door en bracht nog elk jaar een bezoek aan Zimbabwe. Cor liet ons, zoals het oudere echtpaar dat bij hun deed, kennis maken met de prachtige schoonheid van Zimbabwe en leerde ons alle kunstenaars kennen. Helaas overleed Cor plotseling in 2015. Maar zijn passie waarmee hij vertelde over de kunst en de vakmanschap waarmee hij zijn werk deed zullen wij en velen met ons nooit vergeten.Ter nagedachtenis aan (schoon) ouders Cor en Yvonne, de oprichters van deze beeldentuin, is er een prachtige foto in de galerie geplaatst. Deze foto laat hun enthousiasme zien die wij nu ook graag overdragen op alle bezoekers. Met veel waardering voor de manier waarop Cor en Yvonne alles hebben opgebouwd en onderhouden willen wij het stokje graag overnemen en in dezelfde lijn verder gaan.

De afgelopen jaren hebben wij al veel mee mogen werken op de achtergrond waardoor wij u met veel liefde en passie kunnen rondleiden en adviseren. Wij ontvangen u graag in onze prachtige en inspirerende Galerie & Beeldentuin.

Geert & Laura van den Oever-van de Rijt


Foto: Wendy van Lijssel 

Deel deze pagina