Joost Knotter is vaste klant bij De Buffel

Joost Knotter is bij Galerie & Beeldentuin De Buffel om een steensoort uit te zoeken voor zijn nieuwe beeld. Nadat zijn schoonzus hem ruim tien jaar geleden enthousiast vertelde over een workshop die ze bij Galerie & Beeldentuin De Buffel had gevolgd is hij vaste klant.

"Ik heb in mijn leven allerlei kunstvormen geprobeerd. Toen ik ging beeldhouwen voelde ik het ineens: ik kan ook iets." Joost houdt ervan om de vorm langzaam naar voren te zien komen, te zien hoe een steen geleidelijk verandert in een beeld. Van huis uit is Joost technicus. Zijn technische vaardigheden zijn terug te zien in zijn beeldhouwwerk. Met een mathematische aanpak gaat hij aan het werk: van zijn beelden maakt hij eerst 3D-modellen op zijn computer, die hij later tot op de millimeter in de praktijk uitwerkt. Bij ieder beeld gaat hij een stapje verder, "als je gepassioneerd bent is er maar één weg; groter, moeilijker."

In zijn atelier, een blokhut in de bossen van Oisterwijk, werkt hij aan zijn wiskundige vormen. Trots laat hij een van zijn werken zien. Een statig en abstract S-vormig beeld, Curvatura heet het. Latijn voor ‘golvingen’.

Joost heeft zich bij Galerie & Beeldentuin De Buffel altijd thuis gevoeld, "ik heb er volste vertrouwen in dat De Buffel onder Geert en Laura even gemoedelijk zal zijn als voorheen. Ze weten me altijd uitstekend te ondersteunen, van mij krijgen ze een pluim." 
 
Welke steensoort het uiteindelijk geworden is? - "Serpetijn springstone, mooi strak te krijgen."

Bekijk de video met Joost aan het werk, die Lovo TV in 2012 maakte.

 

Deel deze pagina